BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Porcusorii domestici  sunt destul de comozi si nu prea se dau in vant dupa activitati sportive ca hamsterii de exemplu. Totusi au nevoie de o locuinta spatioasa a carei podea este bine sa fie acoperita cu ziare si pe deasupra cu talas. Nu folositi podea din plasa de sarma pentru ca apar accidente, se poate rani si infecta apoi.
Au greutatea cuprinsa intre 0,5 si 1,5 kg si dimensiuni de 25-40 cm lungime. Traiesc in medie 4-5 ani dar pot atinge si varsta de 8 ani. Unii crescatori sustin ca femela ar fi mai docila decat partenerul ei mascul insa nu este o regula.
Gestatia dureaza intre 59 si 72 de zile. Puii sunt bine dezvoltati (inclusiv blana, dentitia si vederea) la nastere. Nou-nascutii incep sa consume hrana solida dupa aproximativ 2 zile, in paralel cu laptele mamei. Masculii pot manifesta comportament de curtare a femelei incepand cu a doua saptamana de viata. Cuibul poate avea intre 3-8 pui, cateodata si mai multi.
Masculii reproducatori elimina un miros puternic asemanator cu ceara de albine. Femela este fertila incepand cu varsta de 3 saptamani si pot ramane gestante inainte de stadiul de adult (in aceasta situatie apare competitia pentru hrana intre mama si pui ).
Porcusorii de guineea pot fi animale domestice foarte iubitoare, cu doar putin timp si atentie din partea dumneavoastra. Porcusorii au personalitati diferite totusi; de aceea, unii porcusori pot fi domesticiti pana in punctul in care sa vin alergand spre stapan atunci cand acesta se intoarce acasa, in timp ce altii vor prefera intotdeauna sa mentina o atitudine rezervata fata de oricine. In salbaticie, porcusorul de guineea reprezinta o masa gustoasa pentru anumite animale de prada si, de aceea, instinctul lor este de a se speria la orice miscare brusca si la aparitia unor medii sau sitatuu neobisnuite. Nu uitati ca daca va mangaiati brusc porcusorul de guineea, instinctul lui ii va spune ca este atacat de o pasare de prada, iar daca apareti brusc in fata lui, va crede ca un pradator sare asupra lui..

HRANIREA PORCUSORULUI DE GUINEEA

Iti poti hrani porcusorul cu fan, legume si fructe. Iata cateva exemple de legume si fructe pe care le poti oferi companionului tau: mere, banane, ardei rosii, verzi si galbeni, morcovi (inclusiv frunzele), iarba, rosii, salata verde. Poti sa ii dai de asemenea pepene. Alimentele de evitat in alimentatia purcelului de guineea sunt: varza, fasolea, semintele (pot perfora esofagul), alunele, pastaile salbatice (pot fi otravitoare).Apa este esentiala pentru porcusorul de guineea.


Sa aiba in permanenta apa de baut in fata , sa-i montam la marginea custii o adapatoare, pentru ca, in cazul in care ii este sete, sa poata bea.
  Consumul de apa este influentat de mai multi factori, cum ar fi: continutul de apa al hranei consumate, temperatura mediului si umiditatea aerului, starea si activitatea porcusorului, obiceiuri individuale etc. In perioada gestatiei si a alaptarii, si vara in zilele de canicula in general porcusorii beau mai des apa. In aceste perioade vom avea grija ca apa sa fie mai des schimbata, chiar de mai multe ori pe zi, pentru a avea apa potrivita (nu prea rece), proaspata. Iarna in incaperile cu incalzire centrala aerul poate fi uscat, influentand si acesta consumul de apa a porcusorului.
  In cazul in care nu a primit/baut niciodata apa, porcusorul trebuie invatat sa bea. Sa-l invatam sa foloseasca adapatoarea, dar niciodata sa nu-l fortam sa bea! Ii vom atinge gurita cu ciocul adapatoarei, pentru a simti/a linge picaturile ce curg din ea, apoi vom fixa adapatoarea la marginea custii si putin o vom misca, atragand astfel atentia lui asupra adapatoarei. Daca nu reactioneaza, daca nu bea, de cateva ori putem freca usor ciocul adapatoarei cu o bucatica de castravete, pentru a-l stimula sa bea.
HABITATUL

Doi pui de acelasi sex: pot fi alesi atat frati, cat si indivizi din diferite cuiburi.
In perioada adolescentei unul sau altul poate deveni usor agresiv, pubertatea fiind perioada in care micile certuri pentru (re)stabilirea ierarhiei pot destrama temporar cohabitatia pasnica. In cazuri fericite aceste certuri vor fi repede aplanate. Daca cearta ar lua amploare, inainte de a le separa, sa reevaluam conditiile in care sunt tinuti. O cusca mare spatioasa, accesoriile ce indeplinesc functia barierelor vizuale (ascunzatoare, butuci, crengi, tuneluri, altele) ingreuneaza contactul vizual si ofera un bun refugiu unuia sau altuia. Daca acestea nu ajuta, pentru o perioada ei vor trebui separati.
Doi masculi: un adult cu un pui se vor imprieteni repede, aici stabilindu-se o ierarhie naturala, cel mic se va subordona celui mare.
Daca mai tarziu, in perioada adolescentei cel mic nu se va multumi cu statutul sau social, acest comportament poate naste unele conflicte.
Doi masculi adulti:
Este o conceptie gresita faptul ca doi masculi adulti nu se pot imprieteni. Desi combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita, si doi masculi adulti se pot combina cu succes, multe cazuri dovedind acest lucru. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei. In primele ore/zile ei vor fi monitorizati. In cazul in care se vor certa, ei vor fi separati, deoarece cei cu personalitate puternica sau cei agresivi se pot rani, provocandu-si muscaturi grave.
Doua femele:
In general este cea mai potrivita combinatie, foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. In natura femelele traiesc in stransa apropiere, in interesul comun al speciei ele se ajuta reciproc, si in general colaboreaza.
O femela si un mascul:
Inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea (!) daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte (mai rar si mai multi) ani. Daca nu suntem crescatori, ca animale favorite sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.

Nu vom tine niciodata doi masculi impreuna cu o femela. In prezenta femelei masculii vor fi adversari agresivi si se vor bate intre ei, provocandu-si rani grave sau (mai rar) mortale.
Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.
Foarte important! Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite. Un exemplu: Daca traiesc intr-o cusca comuna, iepurele cu picioarele posterioare puternice intamplator poate lovi porcusorul, provocandu-i leziuni interioare grave, sau chiar vitale.
Ai posibilitatea sa alegi habitatul porcusorului?
Nu-l izola departe de tine si nu-l tine intr-un loc intunecos, dar fereste-l de lumina intensa a razelor solare.
Cel mai bine se simte la temperatura camerei, la 16-20 C0. Daca nu este in locuinta, temperatura incaperii in care este tinut, sa nu scada sub 10-12 C0. Cusca sa fie intr-un loc potrivit, porcusorul fiind sensibil la frig, curent si umezeala. Totodata trebuie stiut, ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta, decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
Sa-l ferim de soarele arzator, si sa nu-l tinem afara (in curte, gradina) in zilele fierbinti de vara. Daca transportarea lui in aceasta perioada este inevitabila, aceasta o vom face pe timp cat mai scurt, deoarece se poate imbolnavi (chiar muri) de hipertermie.
Pentru a evita supraincalzirea, in zilele fierbinti ale verii ii vom asigura porcusorului un climat cat mai placut. Daca incaperea in care se afla are temperatura prea ridicata, si nu avem posibilitatea sa-l asezam intr-un loc mai racoros, vom pune in congelator cateva sticle de plastic umplute cu apa pana la jumatate, sau cativa acumulatori gheata pentru geanta frigorifica, apoi vom aseza cate 2 din aceste sticle sau acumulatori gheata pe fiecare cusca in parte. Pentru a nu picura condensul format in cusca, sub sticle sau acumulatori gheata vom aseza o carpa de bumbac mai subtire. Vom pune mai multe sticle sau mai multi acumulatori la racit, pentru a putea fi inlocuite atunci cand va fi necesar.
O placa de gresie ceramica pusa in cusca poate fi si ea racoritoare. La o cusca spatioasa, intr-un colt se va pune mai putin talas, ca porcusorul sa poata sta cu burtica pe ceva mai putin cald, avand in acea parte doar o bucata de gresie. In acest fel el va avea posibilitatea de a da talasul la o parte, ajutand si acesta la eliminarea surplusului de caldura. Ii vom da alimente bogate in lichide, si apa de baut vom schimba mai des, pentru a nu se deshidrata.